Probthemes.com

Katkılarıyla

1 Temmuz 2014 Salı

Yıllar Öncesinin Maçı

Dün gece oynanan maç Cezayir açısından sadece 'çeyrek finale' yükselme maçı değildi.Hafızaları biraz tazeleyecek olursak bu maçın Cezayir açısından neden bir başka önemi daha var anlayabiliriz.

Yıllardan 1982.
Batı Almanya ve Cezayir aynı grupta yer alırken,Cezayir tıpkı bu Dünya Kupasında da olduğu gibi bir sürprize imza atıp gruplarda 2 galibiyet 1 beraberlik çıkarmıştı.Lakin gruptan çıkmasına yeterli olmayan bu durum Cezayir'in kendinden sonra oynanacak Almaya-Avusturya beklemesine neden oldu.Buraya kadar Cezayir açısından trajik olan bir durum yok ancak Almanya'nın Avusturya karşısında alacağı tek farklı galibiyetinin hem Almanya'nın hem de Avusturya'nın gruptan çıkmasına yardımcı olacağı için iki takım içinde win-win bir durum oluşuyordu.Nitekim maç Almanya'nın tek farklı galibiyeti ile bitti ve Cezayir gösterdiği başarıya rağmen grup aşamalarında kupaya veda etti.Her ne kadar şikayet etsede FİFA 'bundan sonra grupta oynanacak maçların aynı saatte oynanmasına karar vererek' Cezayir'in itirazını reddetti.


Yıl 2014.
 Cezayir muazzam bir performans ve taktik disiplin,aynı zamanda güzel bir taktik esneklikle gruplardan çıktı ve 2.turda Almanya ile eşleşti.Bu maç Cezayir için bir taktik savaşının yanında iyi bir şekilde hazırlanmış psikolojik bir muharebeydi.


İşin psikolojik tarafını bırakıp yeşil saha kısmına geçtiğimizde ise 'beklenilen' bir tarzda oyun gördüğümüzü -en azından benim kafamda oynadığım maç senaryosuna göre- söylemek yanlış olur.
Başlama vuruşundan itibaren turnuvanın başından beri izlediğimiz disiplinli Cezayir yine aynı şekilde maça başladı.Kendi sahasında oyunu kabul etmesi ve savunma alanını daraltarak oynaması Almanya'nın maça istediği gibi başlayamamasına neden oldu.Almanya'nın topu dikine oynayamaması -ki bunda Cezayir'in alna daraltması ve birebir savunmalarda ki üstünlüğü birebir etkendir- topun merkezden kanatlara doğru açılarak oynamasına neden oldu.Topa Almanya hükmediyordu ancak oyuna hükmeden takım kesinlikle Cezayir idi. Kaldı ki ilk 20 dakikada Cezayir'in savunma arkasına attığı toplar özellikle Mustafi ve Höwedes tarafını iyi işlemesi sonucu 3 net gol pozisyonu bulmasıyla sonuçlandı.Bunlardan bir ise Feghoulinin ofsayt gerekçesi ile sayılmayan golü idi. Tüm mbunlara Cezayir'in topla oynamaya çalışması ve bölgeler arası bağlantılarda iyi yardımlaşılması sonucu Almanya iyice sahadan silindi ve oyun kuramadı.
40. dakikaya kadar net gol pozisyonu bulamayan Almanya bu dakikadan sonra uzaktan şutlar ile ilk yarının sonuna kadar suni bir baskı kurdu ama sonucu bulamadı.




İkinci yarı yine beklenildiğinin aksine gelişti dersek yanlış olmaz.Dinlenmiş bir Cezayir,ne yaptığını bilen bir Halilodzic ikinci yarıda yine Almanya'yı fena terletti.Zaman zaman oyunu soğutup zaman zaman yine Höwedes'i işleyerek bulduğu pozisyonları değerlendiremedi.
Burada parantez açılacak bir baka konu ise Löw ve oyuncu tercihleri ve daha doğrusu bu oyuncu tercihlerinin getirdiği oyun düzeni.Lahm'ı orta sahada kullanmasını anlayabiliyorum ancak bu kadar kötü bir Mustafi'nin ve Mesut'un ( her ne kadar gol atmış olsa da) oyunda bu kadar kalması sıkıntı yarattı.Her zaman pro-aktif bir teknik direktör olarak tanıdığımız Löw bu maç itibari ile tek kelime ile uyudu.Maça geçecek olursak Mustafi'nin sakatlanıp çıkması Almanya'nın da dolaylı olarak uyanması ve oyun düzenini değiştirmesine neden oldu.Daha aktif ve daha dikine top oynamaya çalışan Almanya,Cezayir kalecisini bir türlü geçemedi ve maçın normal süresi 0-0 sona erdi.




Uzatmalar aslında oynanan 90 dakikadan bağımsız yepyeni bir Almanya'yı karşimıza çıkardı.
Mesut ve Höwedes hariç -tüm maç boyunca akıllara durgunluk veren bir yavaşlık ve kötü performansla oynayan iki futbolcu- bütün oyuncular harika bir performansla sahaya döndü ve uzatmaların hemen ilk dakikasında skor üstünlüğünü ele geçirdi. Daha sonra Mesut'un 2. golü atması ve oyunun bitmesine az bir zaman kalması Cezayir'in umutlarını yitirmesine neden olsada bitime 1 dakika kala gelen Cezayir'in umutları yeniden yeşerdi ama yinede mucize bir dönüş olmadı.




Sonuç olarak maçın başlangıcından 90.dakika sonuna kadar 'Panzer' lakaplılarının hangi takım olduğunu şaşırsakta çeyrek finale Almanya 'panzer'inin çıkması şaşırtıcı olmadı.



   Cezayir iyi başladığı turnuvada bana göre iyi bir oyun ve strateji ile her ne kadar istemedikleri bir skor elde etselerde güzel bir şekilde turnuvaya veda etti.
Söyleyecekleri tek şey 'belki bir gün başka bir yerde 


Yazan Emre Aydın (https://twitter.com/histerezis

0 yorum:

Yorum Gönder